top of page
Foto van schrijverSamantha van Ijselmuijden

Zo ziet een gezonde normale menstruatie eruit

Als je menstrueert wil ik je feliciteren. Nu denk je misschien Feliciteren? Ik ben er helemaal niet zo blij mee. Menstrueren wordt naast je circulatie ( hartslag/bloeddruk), ademhaling, bewustzijn en temperatuur gezien een teken van gezondheid.


Of je er nu blij mee bent of niet. Het is het toppunt van vrouwelijkheid en van je vrouwelijk essentie. Wist je dat menstrueren enorm belangrijk is voor een gezond hart, je bortsten en het de kans op alzheimer verminderd. Je eerste menstruatie begint vaak op jonge leeftijd, dit kan nogal per persoon verschillen van een jaar of 8 tot 15 en deze word je menarche genoemd.

Je hebt eerst een eisprong voor je menstrueert, wat ook maakt dat je vruchtbaar bent en waar hele jonge zwangerschappen vandaan komen.


Hoe ziet een menstruatiecyclus eruit?

Je menstruatie bestaat uit 4 verschillende fasen waarin er een fantastisch samenspel van hormonen plaatsvindt. Waar in de ene fase het ene hormoon gestimuleerd wordt, krijg het anderen hormoon een signaal uit je brein zodat het afgeremd wordt, waardoor je lichaam in balans blijft. Je kunt je voorstellen dat er in dit samenspel, door voeding, leefstijl en mindset nogal wat verkeerd kan gaan.


Goed om te weten; niet iedereen heeft een menstruatiecyclus van 28 dagen. 28 dagen is een gemiddelde. Waar jij misschien een cyclus hebt van 25 dagen heeft misschien een vriendin een cyclus van 35 dagen. Beiden is compleet gezond. Een gezonde menstruatie varieert zo tussen de 22- 41 dagen als deze regelmatig is. Je leefstijl, je voedingspatroon en stress hebben veel invloed op de lengte van je cyclus en of je klachten ervaart. Daarom verschuiven de dagen hieronder ook steeds.


Sidenote;

Als je de pil gebruikt of een andere hormonale anticonceptie. Heb je geen natuurlijk menstruatiecyclus. Je spreekt dan van een doorbraak bloeding. Je lichaam denkt dat je zwanger bent door de synthetische hormonen die je slikt en reageert op het stoppen van de pil met een bloeding.



Innerlijke seizoenen, gezonde menstruatie zonder klachten. hormoonbalans
menstruatie Cyclus in 4 fasen

Menstruatie fase → winter (Gemiddeld van dag 1 tot 6 - 7) Tijdens je menstruatie ‘ There wil be blood’ en dat is enorm gezond. Dag 1 van je cyclus wordt gezien als de 1e dag waarop je rood bloed ziet. Dit is ook een moment om extra rust te nemen en je lichaam te geven wat het nodig heeft. Je hebt misschien meer behoefte aan rust en slaap en dat is volkomen normaal. Als je lichaam registreert dat de eicel niet bevrucht is zal het reageren door de hormonen oestrogeen en progesteron in het bloed te laten dalen. Door het dalen van deze 2 hormonen zal het opgebouwde baarmoederslijmvlies wat dient als warme voedingsbodem afgebroken worden en via je baarmoeder mond en je vagina naar buiten komen. Het is letterlijk een reiniging van binnenuit en zo ook een emotionele reiniging. Je mag oude patronen loslaten en ruimte maken voor nieuwe intenties.


De Folliculaire fase aka pre-ovulatoire fase --> Lente (Gemiddeld van dag 7 - 8 tot dag 14 -18) Waar in de natuur de lente aangekondigd wordt doordat er knoppen aan de bomen verschijnen en de bladeren langzaam tevoorschijn komen en de temperatuur langzaam opwarmt. Kun je zelf ook ervaren dat je langzaamaan weer wat meer energie krijgt en je lekkerder in je vel komt te zitten. Je brein geeft een signaal naar je eierstokken om het hormoon oestrogeen en Follikel stimulerend hormoon (FSH) aan te gaan maken. Oestrogeen zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies weer opbouwt en FSH is verantwoordelijke voor het laten rijpen van je eicellen. Dit is ook een periode om nieuwe dingen te gaan proberen, nieuwe interventies in te bouwen in je leven. Probeer eens een nieuwe sportles, start een nieuwe cursus of maak het besluit om die te gaan doen enz. Je bent nu zaadjes aan het planten die straks in je ovulatie fase kunnen uitbloeien, kunnen floreren tot iets moois.


De eisprong aka ovulatie fase --> Zomer (Gemiddeld Van dag 13 - tot dag 21) Girl you' re on fire, you can feel yourself on top of the world. Het is letterlijk zomer in jezelf. Je hormoonlevels zijn hier op zijn hoogst en waarschijnlijk voel je zelfverzekerd en heb je zin om lekker te dansen en te sjansen. Je oestrogeen levels zijn sky high en hebt energie voor 10. Tijdens deze fase geeft je brein een signaal naar je eierstokken om 3 hormonen te boosten, je follikel stimulerend hormoon ( FSH) die het eitje nu volledig laat rijpen, het hormoon Luteiserend hormoon (LH) die de rijpe eicel laat springen en je testosteron waardoor je libido toeneemt. Daarna worden deze hormonen weer geremd, om te voorkomen dat er nog een eicel gaat rijpen. Als de ovulatie heeft plaatsgevonden blijft het omhulsel ( het gele lichaam/ Corpus Luteum) achter en produceert vervolgens het hormoon Progesteron. Wouw, wat is het lichaam toch een wonderlijk iets.


De premenstruele aka luteale fase --> Herfst (Gemiddeld van dag 21 - dag 42)

Progesteron levels beginnen te stijgen en oestrogeen daalt. Progesteron zou je het gevoel van thuiskomen in je eigen lichaam kunnen geven. Het geeft je stabiliteit en je laat je wat meer vertragen. Je focus is wat meer naar binnen gekeerd. Het lichaam doet er alles aan om een eventueel bevruchte eicel te beschermen en zal je daardoor doen laten vertragen. Progesteron is enorm belangrijk voor het uitgroeien van een vruchtbaar baarmoederslijmvlies en het volgroeien van de bloedvaten zodat een eventueel bevruchte eicel zich kan nestelen. De premenstruele fasen is ook de fase waar veel vrouwen klachten ervaren als PMS, moodswings, vermoeidheid, prikkelbaarheid, opgeblazen gevoel enz. Door een verschuiving in de verhouding oestrogeen tot progesteron, maar ook door het mogelijk uitblijven van een eisprong waardoor er onvoldoende progesteron aangemaakt kan worden.


Nu je weet hoe een gezonde gemiddelde menstruatie eruit ziet, kun je bij jezelf nagaan hoe jou eigen menstruatiecyclus verloopt en of je mogelijk signalen herkent die een teken kunnen zijn van een hormonaal disbalans. Het lichaam heeft natuurlijk niet alleen de geslachtshormonen om in balans te houden. Alle systemen in je lichaam werken samen om van jou leven het mooiste leven te maken die je maar wenst en met de juiste voeding, en leefstijl werkt het lichaam voor je ipv tegen je .


Mocht je klachten ervaren rondom je menstruatie. Voel je vrij om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen om samen te kijken welke mogelijkheden er voor jou liggen.





66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page